Cursa pentru Educație - by Business Results

Într-un semimaraton, de la start la finish, se pot întâmpla multe sau puține. Eu am experimentat ambele situații. S-au întâmplat puține când am alergat 21 de kilometri, am obosit, am ajuns la finish și am primit o medalie de participare. S-au întâmplat multe când am alergat pentru cauze frumoase, am ajuns la finish și mi-aș fi dorit să mai dau o tură.

Alergator Teach

Ultima cauză frumoasă a fost Teach for Romania. Am participat la proba ștafeta în mai 2016, împărțind 21 de kilometri cu încă doi coechipieri. Cursa noastră pentru educație a fost lungă, atipică, dar memorabilă. Eliza a dat startul, a alergat opt kilometri, i-a predat ștafeta lui Adrian, nu s-a oprit și a alergat până la finish. Adrian a alergat alți opt kilometri, s-a întâlnit cu mine, mi-a predat ștafeta, nu s-a oprit și a alergat și el până la finish. Eu am alergat ultimii cinci kilometri și am încheiat traseul cu 39 de kilometri în loc de 21.

Mult, puțin? Chiar nu asta contează. Nici unul dintre noi nu a simțit oboseală, nu și-a propus din start kilometri în plus sau record personal mai bun. Fiecare dintre noi a avut un singur reper și de-acolo a venit motivația. Teach for Romania se luptă pentru ca fiecare copil să aibă șanse la educație. Cum se traduce non-șansa la educație pentru mine? Ca imposibilitatea de a scrie un eseu sau a citi o nouă carte.

Echipa Alergatori

De când mă știu am două mari pasiuni: scrisul și cititul. Până a cunoaște Teach For Romania, am considerat scrisul și cititul ca însușiri implicite, naturale, normale, pe care le stăpânește oricine și pentru care îți poți dezvolta o pasiune. Apoi am văzut statistici, am auzit povești și am conștientizat ce înseamnă să ai șansă la un sistem de învățământ. Eu nu pot să-mi imaginez cine aș fi fost și ce aș fi făcut dacă îmi lipsea această șansă. Tocmai de aceea, acționez cum pot.

Am ales să fiu fundraiser și să strâng bani pentru Teach. Pentru asta am făcut echipă cu alți doi colegi (dar se poate opta și pentru cursă individuală), ne-am făcut cont pe Galantom (cu susținerea echipei Teach), am stabilit un target sau câți bani vrem să adunăm, am promovat evenimentul în rețelele sociale, ne-am antrenat și am alergat :). La final, am primit o altfel de medalie – o scrisoare de la un elev Teach.

Scrisoare elev Teach

Altcineva care nu aleargă ar putea alege să doneze, altcineva ar putea alege să nu acționeze nici într-un fel. Așa cum ziceam la început – într-o cursă se pot întâmpla multe sau puține –  depinde cum definește fiecare o cursă personală pentru educație!

 

Galina Pinteac

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *