3 Modificări anunțate de Google și Facebook

Mediul digital este mereu în mișcare, acesta fiind printre principalele sale avantajele. Pe de altă parte, în calitate de marketer, trebuie să fii mereu la curent cu schimbările și să iei măsuri pentru optimizarea campaniilor. În ultimele luni, atât Google, cât și Facebook au anunțat schimbări importante pentru platformele lor de advertising:

  1. Google renunță la livrarea accelerată a anunțurilor
  2. Google renunță la Average Position
  3. Facebook face pași importanți pentru o mai multă transparență a informațiilor, oferind control mai mare userilor și asigurându-le posibilitatea de a ascunde o serie de informații de comportament folosite în retargetare.

1. Google renunță la livrarea accelerată a anunțurilor

Începând cu 14 Octombrie 2019, Google nu va mai oferi opțiunea de a selecta livrarea accelerată pentru campaniile de Search și Shopping. Opțiunea rămâne valabilă pentru campaniile Video și Display. Pentru campaniile existente, Google le va migra automat pe livrarea standard începând cu 7 Octombrie.

Ce este livrarea accelerată și cum este diferită de cea standard?

Atunci când selectezi livrarea acelerată, îi spui lui Google să introducă ad-urile din campania respectivă în fiecare licitație pentru care sunt eligibile până când bugetul zilnic este epuizat. Când selectezi livrarea standard, îi spui lui Google să împartă bugetul disponibil pe parcursul unei zile (sau ce perioadă de timp ai selectat). Selectarea modului de livrare standard poate înseamna pierderea unor licitații pentru care anunțul este eligibil.

https://www.results.ro/wp-content/uploads/2019/10/1.png

Aceasta este explicația oferită de Google:

Difuzarea accelerată nu ajută la o mai bună folosire a bugetelor. Campaniile cu buget limitat și care folosesc un buget accelerat prezintă probabil un cost-pe-clic (CPC) mediu mai ridicat, din cauza presiunii mai mari a licitației din primele ore.

Mai jos sunt motivațiile Google:

  • Prețul licitației fluctuează pe parcursul unei zile datorită modificărilor în cererea referitoare la poziția ocupată de un ad: în general, cu cât e mai mare cererea, cu atât e mai mare și CPC-ul. Întrucât livrarea accelerată înseamnă că intri în fiecare licitație pentru care anunțul este eligibil până când bugetul alocat este epuizat, optarea pentru această metodă reduce substanțial șansele de a capitaliza oportunitățile cu un cost mai mic ce se pot ivi pe o anumita perioadă a zilei – ceva ce firmele cu un buget limitat ar trebui sa facă.
  • Referitor la fusul orar, este foarte important de menționat că orarul anunțurilor este bazat pe fusul tău orar și nu al oamenilor pe care vrei să îi atingi cu ad-ul tău.

Acestea reprezintă o parte din argumentele valide aduse de Google. Totuși livrarea accelerată are și meritele sale. Spre exemplu, dacă ai o campanie de vânzări/ reduceri pentru o perioadă de timp foarte scurtă, livrarea accelerată este o bună metodă pentru a genera volume mari de impresii și clickuri.

Ce poți face în acest caz?

La inceputul zilei se pot mări bid-urile, iar ulterior vor fi ajustate pe parcursul zilei. De asemenea, dacă folosești metoda accelerată pentru a mări vizibilitatea campaniei pentru cuvintele cheie cu cerere mică zilnică, poți îndrepta un buget și bid-uri mai mari pentru acele cuvinte cheie profitabile cu volum de căutare mic.

2. Google renunță la Average position

Anul trecut Google a mutat acest metric în coloana de Competitive Metrics, fiind primul indiciu că acest indicator a scăzut ca importanță. Din luna Septembrie, se pare că acest indicator nu va mai fi valabil. Pentru mulți advertiseri era un indicator util, dar nu foarte exact. Astfel compania Google a primit multe observații de-a lungul timpului, mai ales din cauză că multă lume nu ințelegea foarte bine ce reprezintă acest metric.

Pentru a înțelege de ce era important acest metric, trebuie menționat cum este calculat rank-ul unui anunț și anume: Quality Score x Max Bid. După ce Google știe scorul unui anunț, îi determină poziția de apariție, asigurându-se că userii au parte de anunțuri relevante și nu doar cele care aveau cel mai mare bid.

https://www.results.ro/wp-content/uploads/2019/10/2.png

Confuzia oamenilor legată de avg. position și ce nu înțelege majoritatea este că acest metric nu arată neaparat poziția în pagină a anunțului, ci poziția anunțului în raport cu ceilalți advertiseri. Cel mai bine explică Google:

Rețineți că poziția anunțului nu reprezintă neapărat locația acestuia în pagina cu rezultatele căutării. De exemplu, poziția “1” a anunțului nu înseamnă neapărat că anunțul este afișat deasupra rezultatelor căutării organice. Ea poate fi poziția anunțului dacă nu există anunțuri deasupra rezultatelor căutării și anunțul dvs. este primul afișat sub rezultatele căutării organice. Similar, poziție “2” a anunțului înseamnă doar că ați avut al doilea anunț afișat ca ordine, dar practic, pentru anunțurile text, v-ați putea afla fie în a doua poziție de deasupra rezultatelor căutării, fie în prima poziție de sub rezultatele căutării (dacă primul anunț este deasupra rezultatelor căutării organice) fie în a doua poziție de sub rezultatele căutării (dacă și primul anunț este sub rezultatele căutării organice).

Ce poți face în acest caz?

Google a introdus noi indicatori mai clari, numiți Top and Absolute Top Metrics. Anunțurile vor fi măsurate în funcție de performanța lor în rezultatele de căutare. Indicatorii oferă informații despre procentul în care ad-ul tău este în primele poziții și ce procent de impresii primește. Pentru mai multe detalii despre acești doi noi metrici, puteți găsi accesând acest link.

3. Facebook permite userilor să își blocheze accesul datelor lor pentru aplicații ce nu au legatură cu platforma

Ca urmare a unei promisiuni facută de CEO-ul Mark Zuckerberg la conferința F8 anul trecut, Facebook a introdus în anumite regiuni Off-Facebook Activity Tool. Cu el, userii pot vedea ce informații au încărcat advertiserii din alte aplicații externe platformei sau website-uri și de ce sunt targetați pentru o reclamă. Dacă doresc, userii pot solicita să nu mai poată fi folosit profilul lor, astfel nemaiputând să fie folosite aceste informații în campanii de remarketing sau țintire pe bază de comportamente (acțiunea de a cumpăra, de a completa un formular, etc).

https://www.results.ro/wp-content/uploads/2019/10/3.jpg

Mai precis: clienții tăi potențiali pot opta să nu mai facă parte din campania ta de remarketing pe motiv că acțiunea nu a fost facută pe platforma Facebook. Spre exemplu, dacă a vizitat blogul tau, a downloadat o aplicație, etc. Totuși, ei pot fi în continuare targetați și în campanii de Remarketing dacă folosesc platforma Facebook (spre exemplu dacă dau click pe un ad sau vizioneaza un videoclip de al tău).

https://www.results.ro/wp-content/uploads/2019/10/4.png

Off-Facebook Activity tool va fi lansat inițial în Irlanda, Koreea de Sud și Spania și va fi lansat global până la sfarșitul anului.

Ce înseamnă asta pentru tine?

Faptul că Facebook în sine încearcă să fie mai transparent este un lucru bun, iar acest tool ne poate arăta gradul de interacțiune pe care userii și-l mai doresc cu compania noastra. Este puțin probabil ca userii vor dori, în număr mare, să nu le mai fie folosite datele. Aceștia tot pot fi targetați pe bază de caracteristici (demografice, interese) sau pe baza activităților pe care le fac pe platforma Facebook (completare formulare, vizualizare video, cumpărare, etc).

Raluca Marin

Axată pe înțelegerea comportamentului consumatorului în online, îmbină experiența de project management cu cea de strateg online pentru a organiza campanii care își ating obiectivele. Activând de peste 6 ani în e-commerce și CRO, Raluca se va asigura că mesajul tău va ajunge direct la publicul țintă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *