Amenințare sau Ambiționare?

Zilele trecute am fost la Seara YP dedicată trendurilor în marketing și comunicare, un program aflat la cea de-a II-a ediție, organizat de IAA Young Professionals. Am plecat de la acest eveniment cu o valiză de informație care mi-a dat mai mult de gândit. Informație nu neapărat nouă sau foarte utilă mie personal, ci mai degrabă bună pentru că reconfirmă sau reconsideră trecutul și viitorul raportat la tehnologie, schimbare, putere, revoluție, teamă, adaptare, control și acel „What Next?”.

Am dezbătut împreună cu oameni pasionați de domeniu și curioși de tot ce zboară atât teme mari ca Realitatea Virtuală, Inteligența Artificială, Robotica, Tendințe Digitale, cât și aplicații specifice și punctuale nou apărute. De exemplu, o descoperire interesantă și personală pentru mine a fost aplicația Plant Net. Am zis personală pentru că vreme de câteva luni am fabulat cu un prieten pe această temă, care se gândea să inventeze o aplicație prin care să identifice plantele de pe Planetă, pe bază de poză și extracție de sevă. Așa că mare mi-a fost mirarea și indignarea când am văzut că altcineva ne-a luat-o înainte, ca întotdeauna :). 

Fiecare dintre noi a trăit cel puțin o experiență de Virtual Reality, așa că nu insist pe ce înseamnă aceasta. Însă țin neapărat să zic că mă bucură mult să realizez că VR depășește limitele gaming-ului și al entertainment-ului pe zi ce trece. Aceasta poate fi aplicată în multe alte domenii, având o utilitate imensă. Mie mi-au plăcut două exemple în acest sens, dar ele sunt multe și vă las pe voi să ajungeți la restul ;). Primul exemplu ne-a arătat cât de utilă este aceasta în munca artiștilor  și cum îi ajută pe aceștia să distrugă barierele dintre imaginație, inspirație și aplicabilitate. Totul cu ajutorul unui tool marca Google – Tilt Brush.  Al doilea exemplu ne-a vorbit despre situația delicată a pacienților care suferă de arsuri și care trec printr-un infern odată cu schimbarea pansamentelor. Se pare că anumite imagini de VR au scopul să le distragă atenția și să le amelioreze durerea.

Viitorul pentru Virtual Reality este Magic Leap – un mix mult mai bun între realitate și VR, o graniță mult mai fină. Nu se cunosc încă foarte multe date despre ce presupune și pe ce bază funcționează, însă ceea ce se știe deja, pare promițător:

Despre cum funcționează Inteligența Artificială în combinație cu Machine Learning pot să zic că mi se pare fascinant și terifiant în același timp. Avem azi lucruri care înainte păreau imposibil sau extrem de greu de realizat și asta datorită sistemelor inteligente, care aproape că „gândesc”. O platformă care-mi place mie în mod deosebit și pe care o descopăr ușor ușor este Google Arts & Culture. Vedeți aici despre ce este vorba și vă îndemn cu drag să o explorați!

Un alt rezultat al colaborării tehnologiei cu IA și ML este și faimosul exemplu AmazonGo cu care ar fi bine să ne obișnuim repede, pentru că s-ar putea să devină o practică:

Robotica pentru mine nu a fost niciodată un domeniu atractiv, ba chiar l-am asociat în mod eronat cu un declin al umanității și al emoțiilor. Dar recunosc că acest roboțel mi s-a părut simpatic și de ajutor bătrânilor, cărora le-ar putea aminti să-și ia pastilele la timp. Așa că, Meet Buddy:

În timp ce scriu acest articol și reflectez asupra vitezei cu care tehnologia ne-o ia înainte tuturor, pe Pământ probabil că au mai apărut câteva alte sute de aplicații, nișe, roboței, menite să ne facă viața mai ușoară. Nu știu cât spațiu mai avem în telefoane sau cât timp disponibil mai putem dedica pentru a cunoaște întreg oceanul tehnologic, dar știu că este cazul să ne transformăm și să ne adaptăm. Foarte mulți oameni își pun problema înlocuirii forței de muncă umane cu roboței  și sisteme care gândesc, creează, execută, eficientizează procese. Bineînțeles, abordarea și răspunsul pentru această întrebare nu este dispariția forței umane de muncă, ci transformarea ei. Iar acest lucru presupune colaborarea cât mai creativă și strânsă cu tehnologia pentru unii sau întoarcerea la niște rădăcini esențiale pentru alții. Atât timp cât tehnologia ne schimbă viața, noi cum ar trebui să reacționăm? Forma mea personală de adaptare ar fi  scenariul II – mi-aș dedica mai mult timp pentru scris, citit, împletit, studiat natura și restul le-aș lăsa în grija „roboților”. Mă întreb ce reprezintă conceptul AmazonGo, de exemplu, pentru o casieriță. Studiind trendul, aceasta simte o amenințare sau o ambiționare pentru o reorientare rapidă și benefică? Alegerea ne aparține fiecăruia în parte, important este să găsim noi un rol al tehnologiei în societate și în viețile personale, și nu invers :).

Galina Pinteac
galina.pinteac@results.ro

Senior Account - in love with good communication

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish