Back to school sau promoții neinspirate

Back to school este denumirea folosită ca termen generic pentru începerea anului școlar și promoțiile aferente acestei perioade. De obicei ne gândim la rechizite de școală, îmbrăcăminte și încălțăminte de copii, dar și produsele IT&C sunt la mare căutare în această perioadă.

Brandurile încearcă să profite de toată această agitație, scoțându-și produsele la înaintare indiferent dacă ele au sau nu legătură cu evenimentul în sine. Promoția rămâne promoție și ochii cumpărătorilor sunt atrași de etichetele cu discount.

discounts

Cred că cel mai bine pentru a începe o campanie este să gândești targetul căruia te adresezi. Apoi să vezi ce relevanță are produsul tău pentru targetul respectiv, ce nevoie îi satisface și abia apoi să vezi cum îl diferențiezi de restul produselor din categorie. Trebuie văzut cine este beneficiarul produsului, cine decide achiziția lui și cine îl ia de la raft sau îl pune în coș. De cele mai multe ori persoanele sunt diferite și trebuie să știi cum să îi atingi pe toți prin comunicare.

Dacă vorbim de produsele pentru copii, exemplul de mai sus este cu atât mai adevărat: copiii sunt beneficiarii, dar și influencerii de la o anumită vârstă, iar părinții sunt cei care execută “comanda”. Când vorbim de campanii la produse pentru copii, personajele din desene animate ajută, însă eticheta de discount “le vorbește” cel mai mult părinților.

Ce se întâmplă însă când promoțiile capătă trend global? De la Black Friday la Back 2 school, strategiile de promovare ale diverselor companii adoptă comunicarea în acest stil. Ele se transformă, se reinventează sau se adaptează în funcție de specificul targetului și al produselor.

Black Friday- Vinerea neagră – este ziua care deschide sezonul de cumpărături dinainte de Crăciun în SUA și a ajuns să fie la noi și Pink Friday, Black Week, Black Promo, Black Weekend sau chiar Black Summer Sale sau Black Friday de Primăvară.

Din același registru face parte și Back 2 school, iar brandurile se dau peste cap să intre în grațiile cumpărătorilor. Iată aici câteva exemple a căror relevanță cu promoția în sine este pusă la îndoială:

1. Volare – hârtia igienică “ce te trimite înapoi la școală”

volare

2. Dacia Service – grija de mașină = grija de copil

dacia3. F64 – echipamente foto pentru școlari?

f64

4. Lensa – lentile colorate pentru orice început de școală

lensa

5. Clinica dentară Medical Tours și promoțiile pentru studenți

smile

6. Gerovital – promoții la produsele anti acnee și cadouri cu produse anti-ageing

gerovital

În concluzie, trebuie să avem în minte faptul că nu toate promoțiile sunt pentru orice produs, cum nu orice produs este pentru toată lumea. Este bine să rămânem în nișa stabilită și să încercăm să găsim alți diferențiatori mai relevanți și mai personali, decât să copiem niște promoții de succes pe alte nișe. Voi ce părere aveți de promoțiile la indigo?

Andra Duta
andra.duta@results.ro

Every now and then put a smile on your face!

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish