O Masă Caldă – Teambuilding time

Articolul de azi este despre ziua de 20 Mai, o zi cu adevărat specială. Și o să vă povestesc în cele ce urmează de ce a fost așa.

Pentru asta, este nevoie în primul rând de o introducere:

La începutul lunii februarie, am descoperit proiectul “O Masă Caldă”, un proiect care se bazează exclusiv pe voluntariat, pe donații și pe un management eficient al resurselor, prin care se oferă O Masă Caldă oricui are nevoie de ea. Printre cei care primesc o masă caldă se numără copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost, oameni care se află la limita sărăciei. Fără a ține cont de etnie, vârstă, condiție materială, îmbrăcămintea purtată sau alte detalii absolut irelevante.

Voluntarii gătesc o dată pe săptămână, în 9 bucătării din țară, pentru peste 700 de persoane. 4 sunt localizate în Cluj, 3 în București, 1 în Bistrița și 1 în Satu Mare.

În București, una dintre cantinele în care se desfășoară activitatea este Cantina Ominis, unde echipele de voluntari gătesc în fiecare sâmbătă, între orele 13:00 și 15:00, în jur de 70 de porții de mâncare.

Principiul care stă la baza proiectului este acela de a oferi o porție de mâncare echilibrată din punct de vedere nutrițional la costul de aproximativ 2 lei.

Urmează cuprinsul sau detalierea acțiunii:

Cauza și provocarea de a te încadra în această sumă, mi-a deschis dorința de implicare în proiect și în secunda 2, am așternut într-un e-mail către colegii mei entuziasmul de a ne implica și noi.

Toată echipa a zis “prezent”, astfel că am intrat în contact cu organizatorii din București și le-am spus că vrem să gătim și noi, ce avem de făcut?

În primul rând, a trebuit să ne înscriem pe lista de voluntariat și am rezervat data de 20 mai.

Și astfel, după mai bine de 3 luni de așteptare, ne-a venit rândul.

Cu 2 zile înainte, ne-am adunat într-un “brainstorming” pentru a stabili ce fel de mâncare putem găti într-un timp de 2 ore la un cost de 2 lei/porție. Și mărturisesc faptul că ne-a luat ceva timp simularea și decizia. Pare simplu și cu multe opțiuni, dar nu e chiar așa :).

În final, am decis să gătim o mâncare de cartofi cu cârnați, salată de varză și pâine. Cu lista de ingrediente pregătită, ne-am întâlnit în dimineața zilei de 20 Mai, am cumpărat toate cele necesare și la ora 13:00 ne-am prezentat cu chef de muncă la Ominis. Am găsit un mare ajutor în doamna de la cantină care ne-a organizat foarte bine, distribuindu-ne rolurile, astfel încât să fim foarte eficienți și să nu avem timpi morți.

teamwork

Am făcut o muncă de echipă excelentă, sincronizându-ne perfect la curățat și tăiat 17 kg de cartofi, 2 kg de ceapă, 1.5 kg de morcovi, 7 kg de varză, 6 kg de cârnați. Niciunul dintre noi nu a mai gătit cu asemenea cantități, dar unde sunt mulți puterea crește, iar ustensilele dintr-o bucătărie profesională complet echipată, chiar îți fac munca mai ușoară.

Am gătit tot timpul cu zâmbetul pe buze și nu am simțit când au trecut cele 2 ore.

Ne-am sincronizat perfect, astfel încât la ora 15:00, gustoasa mâncare era deja în caserole, iar la 15:30 deja împărțită oamenilor care ne așteptau la poartă.

Ne-am propus să gătim 70 de porții, dar în final au ieșit 84, la un cost de 2.15 lei per porție. Yuuuhhuuu!

Iar de gustul mâncării nici nu vă mai spun, pentru că o mâncare gătită cu suflet și în asemenea cantități, este de-li-cioa-să.

84_de_portii

În loc de concluzie:

Hrana reprezintă o nevoie de bază. Deci ea trebuie satisfăcută de oricare dintre noi. Dar unii oameni nu pot face asta în fiecare zi. Dintre aceștia fac parte și cei care se bazează pe mesele gătite de voluntarii de la cantina Ominis în fiecare sâmbătă. Pentru aceștia am gătit și noi. Iar sentimentele de la final sunt din cele mai diverse, dar satisfacția că am putut oferi o masă caldă celor care au nevoie, este nemăsurabilă și foarte greu de reprodus în cuvinte.

Sperăm să repetăm experiența cât de curând, atât în formula actuală, cât și în echipe care să includă și prieteni, membrii ai familiilor noastre, oricine vrea să susțină cauza și empatizează cu aceasta.

Am povestit cu fiecare prilej despre experiența zilei de 20 Mai, pentru că mi-aș dori să se facă din ce în ce mai cunoscută treaba minunată pe care o fac cei de la O Masă Caldă împreună cu voluntarii care susțin cauza. Iar lista aceasta de voluntari să fie într-o continuă creștere.

De exemplu, mama mea a îmbrățișat foarte tare ideea și vrea să organizăm Family Team cât de curând :). Abia aștept!

Iar dacă v-am stârnit și vouă interesul, join the club!

Alexandra Nistorac
alexandra.nistorac@results.ro

Let's Do Business Together! Senior Account Manager @ Business Results

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish