Se întâmplă în București

Campaniile back to school ne anunță discret ( sau …NU ) că vacanţa s-a sfârșit și reîncepem să trăim stresul fiecărei zile cu tot felul de griji, trafic aglomerat, goana după “a face”. Nu se întâmplă doar în România, subiectul a devenit preocuparea cercetătorilor britanici care sunt îngrijorați de faptul că oamenii devin deprimați odată cu terminarea vacanţei. Şi au numit acest comportament “depresia post-vacanță”.
Bineînţeles că după “îndelungi studii şi teste pe diferite profile umane” :) au pus pe hârtie şi câteva recomandări de activităţi prin care putem diminua efectele acestei depresii: petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut, activităţi de relaxare în aer liber, cât mai multă mişcare în aer liber, mai mult timp petrecut cu familia şi prietenii, cât mai multe activităţi “de plăcere” şi nu pentru că “trebuie”, activităţi creative.

Aşa că ne-am uitat şi noi puţin în jur şi am adunat pentru voi câteva idei de petrecere a timpului liber în lunile septembrie/octombrie.

Începem cu cel mai important eveniment al acestei perioade, Festivalul George Enescu, care reuşeşte să adune în doar 3 săptămâni peste 3000 de artişti în peste 80 de evenimente. Greu de ales din greii muzicii clasice. Ne-au atras atenţia în mod deosebit câteva nume: David Garrett, Anoushka Shankar, Jordi Savall, Khatia Buniatishvili, Ray Chen, Martha Argerich. În fiecare seară, în Piaţa George Enescu au loc concerte live sau transmisiuni în direct ale concertelor de la Sala Palatului, intrarea fiind liberă.
În paralel cu programul festivalului se întâmplă şi proiectul Bucureştiul Creativ care aduce o serie de evenimente, performance-uri, expoziţii, ateliere, tururi şi recitaluri atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării. Detaliile pe site-ul festivalului https://festivalenescu.ro.

21 de nocturne, nu ale lui Chopin, ci 21 de nocturne de poezie contemporană, muzică şi vin, este un proiect foarte drăguţ organizat de ARCEN în parteneriat cu BRD, care s-a întâmplat toată vara şi continuă şi în luna septembrie, pe terasa Magheru One sau în grădina BRD Scena 9. Nocturnele îmbină lecturile de poezie şi muzica cu dans, expoziţii, performance-uri şi vin bun pentru relaxare şi bună dispoziţie.

Pasionaţii de design pot merge în weekendul 23 – 24 septembrie la Bounty Fair, târg de design românesc. Evenimentul găzduieşte peste 60 de artişti aleşi pentru diversitate şi inovaţie în creaţie, ateliere de dezvoltare a creativităţii şi imaginaţiei prin joacă şi piese de teatru interactiv pentru cei mici. Grădina generoasă a Casei Universitarilor va fi spaţiul în care veţi găsi tot felul de surprize culinare, muzicale sau artistice. Hamacele vor fi pregătite pentru relaxare.

Pe 29 septembrie se anunţă mare concert Goran Bregovic şi lansarea noului său album “ Three Letters From Sarajevo”. Albumul este inspirat din istoria tristă şi zbuciumată a oraşului Sarajevo şi transmite un profund mesaj de pace, acceptare şi uniune a religiilor.

Proiecţii de film românesc de bună calitate, documentare premiate la marile festivaluri, proiecţii speciale şi avanpremiere pe 22 septembrie la Noaptea Albă a Filmului Românesc, în mai multe locaţii din Bucureşti: Muzeul Ţăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme, Cinemateca Eforie, Un Teatru, J’ai Bistro, Gastrobar.

noaptea alba a filmului romanesc_2017

22 septembrie, Arenele Romane – Golan Symphonic promite să fie un eveniment versatil, audio-vizual, în care trupei Golan i se vor alătura o orchestră formată din 60 de instrumentişti şi artişti precum J. Bernardt, Village, Arme sau Fhin.

Pasionaţii de grafică pot vedea în perioada 7 – 30 septembrie prima expoziţie a primului pictor 3D din România – Daniel Relenschi, la Galeria Creart. Lucrările reprezintă clădiri şi peisaje urbane din perioadele ante şi postcomunistă.

22 – 24 septembrie, Romexpo – Creative Fest 2017 – festival de cultură şi artă urbană. Trei zile de muzică, artă urbană, demonstraţii de graffitti, freestyle, space painting, 3D urban art, acrobaţii cu skateboard şi biciclete, un spaţiu de exprimare pentru tinerii creativi.

Dacă vrei să te relaxezi cu folos, poţi încerca un atelier de pictat tricouri. Primeşti tot ce ai nevoie, inclusiv sfaturile unui artist plastic. Tu trebuie doar să-ţi iei cu tine creativitatea. Rezultatul poate fi un cadou simpatic pentru unul din prietenii tăi. Imposibil să nu fie vreunul născut în septembrie/octombrie.

atelier-de-pictat-tricouri

Club Cotrol aduce conceputul Jazz Nouveau şi organizează în octombrie-decembrie o serie de concerte, care aduc artişti locali şi internaţionali aflaţi din punct de vedere stilistic la confluenţa dintre jazz şi alte genuri muzicale. Urmăriţi Jazz Nouveau@Control Club. Sună bine!

Dar … să nu uităm de sport!

Poţi încerca noul traseu de cicloturism deschis de curând în Parcul Văcăreşti. Te aşteaptă o oază de linişte şi aer curat în mijlocul oraşului, şi 8 km de traseu: poteca “belvedere” şi poteca “printre bălţi”.

Harta_Biciclesti-in-Vacaresti

Dacă-ţi place să alergi te poţi înscrie la Bucharest Marathon, pe 7-8 octombrie. Nu trebuie să alergi semimaratonul sau maratonul. Poţi alege Cursa Populară de 3.6 km sau poţi face echipă cu mai mulţi prieteni în proba de ştafetă dacă reuşeşti să alergi în jur de 10 km. Până atunci ai un motiv să faci sport mai des, iar satisfacţia va fi pe măsura efortului.

Dacă te atrag sporturile în apă poţi încerca o tură cu caiacele în Delta Argesului sau pe lacul Herăstrău. Iar dacă-ţi doreşti şi ceva adrenalină la pachet poţi încerca raftingul pe Buzău sau canyoning pe Valea Prahovei. Îţi recomandăm evenimentele organizate de cei de la Green Adventure in lunile septembrie-octombrie. Sunt foarte bine organizate, iar costurile sunt rezonabile. Ei îţi pun la dispoziţie întreg echipamentul de care ai nevoie.

Ne-am bucura ca măcar una din idei să vă inspire şi să vă ofere experienţe noi.

Elisabeta Groșanu
elisabeta.grosanu@results.ro

Since 2009 I explore the online world @Business Results - my favorite playground !

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish