Teambuilding – Sulina de poveste și aventură

Precum era de așteptat, nu puteam să încheiem vara fără aventură, așa că anul acesta am decis să ajungem într-un loc cu soare, mare, Dunăre, pescari, caiace, ținuturi sălbatice, țânțari și nisip fin. Sulina este destinația care le-a întrunit pe toate și care ne-a fermecat de când am ajuns. Aici am petrecut 4 zile rupte din cotidianul bucureștean, care ne-au adus mai aproape de natură, de lucrurile mărunte, dar semnificative și de viața liniștită. Ne-am umplut cu energie pozitivă și ne-am depășit limitele…unii dintre noi.

Drumul nu este atât de lung precum mă așteptam, iar locația este destul de accesibilă. 4 ore cu mașina de la București la Tulcea trec neașteptat de repede atunci când ai companie plăcută în mașină. De la Tulcea la Sulina mai faci aproximativ 1h 30 min cu șalupa rapidă sau dacă ai chef să admiri canalul în tihnă poți alege varianta de 4h cu vaporașul. Noi eram puși pe fapte mari, așa că am ales varianta rapidă pentru a avea mai mult timp la dispoziție cu explorarea orașului. Nu ne-a părut rău, căci experiența cu șalupa a fost interesantă și ne-a conectat cu lumea ce urma s-o găsim acolo.

Într-adevăr, Sulina era parcă desprinsă din filme, timpul se oprise în loc acolo. Casele vechi, autentice erau încă minunate, chiar și așa părăsite sau în stare avansată de degradare. Parcă nu îți vine a crede că acolo trăiau odată pescarii din Deltă.

case_sulina

Admirând împrejurimile pitorești am ajuns și la vila cochetă unde am fost cazați. Locul era foarte curat, camerele spațioase și o curte umbroasă cu mere excelente. Gazdele au fost de asemenea foarte amabile, așa că am fost încântați de prima impresie.

pensiune

Pentru ca totul sa fie pus la punct, ne-am întâlnit cu un bun prieten și ghid al locurilor sălbatice – Călin Ene, care se ocupă de prezentarea Sulinei dintr-o perspectivă mai puțin turistică și mai mult autentică, “Delta din spatele Deltei” asa cum îi place s-o numească.

Prima zi s-a încheiat cu o masă cu preparate din pește și o baie în mare la lumina lunii. Pentru că, dacă nu știați, Sulina are și deschidere la mare, nu doar la Dunăre. După un drum de aproximativ 2 km, ajungi pe o plajă cu un nisip atât de fin că ți-ai dori să-l iei cu tine la pachet :). Plaja e largă și amenajată cu șezlonguri și umbreluțe, însă sunt și spații pentru cearceafuri. Apa era atât de plăcută și liniștită, iar senzația oferită era una de beatitudine. Parcă te cufundai într-o liniște totală și erai una cu ea.

A doua zi a fost destinată caiacelor și canoelor, iar Călin ne-a echipat corespunzător pentru un traseu de 7 ore de vâslit pe canalele Dunării și ne-a oferit primele lecții de manevrat caiacul/ canoea.

caiace

După ce am traversat porțiunea navigabilă a Dunării, am ajuns în raiul păsărilor sălbatice și al plantelor acvatice. Ne-am uitat la stolurile de lebede sălbatice, la pelicani, la chire și stârci roșii sau cenușii care vânau agile peștele din Dunăre.  Am cules din Dunăre ciulinii de baltă sau cornacii, pe care i-am savurat la un popas. Nici nu știam că au un gust de castane și sunt extrem de hrănitori, dar mai ales, nu știam cum cresc în stare naturală pe suprafața apei.

ciulini

Partea cea mai dificilă, dar și cea mai spectaculoasă a traseului a fost vâslitul prin stufăriș. O adevărată provocare ce ne-a cam pus bețe în vâsle, dar căreia i-am venit de hac în final și am reușit să finalizăm traseul în formulă completă.

caiace_stufaris

După o zi ce ne-a solicitat fizic și în care ne-am testat rezistența, seara am făcut cunoștință și cu cei mai neprietenoși locatari: țânțarii. Unii dintre noi au fost agresați mai mult, alții mai puțin, însă am venit pregătiți și pentru asta: ulei esențial de lemongrass. “Face minuni!”, ar zice colegul nostru, Veve. :)

Următoarea zi a fost una de relaxare în care am mai descoperit localitatea și am petrecut timp la plajă. Trebuia să ne încărcăm bateriile pentru a doua aventură a teambuilding-ului: tura de bicicletă. Urma să fie activitatea preferată a colegului nostru, Florin – biciclist de profesie la Don Ghidon.

florin

Ne-am trezit devreme, ne-am pus bicicletele în barcă (normal, nu? :P) și am pornit într-un traseu de 21 km până în Letea, chiar la pădure, în speranța că vom găsi caii sălbatici. Toți știam să mergem pe bicicletă, însă unii din noi nu mai făcuseră asta din copilărie, așa că a fost și aici o provocare.

biciclete

Traseul părea să fie ușor, fără urcușuri sau coborâri așa că nu ne-am speriat prea tare. Ne-au pus însă în dificultate traseul accidentat și pietrele ce te zdruncinau la fiecare pas.

În Letea, am lăsat bicicletele și am pornit în căutarea cailor tot pe cai :). Ne-au ținut companie Mugurel și Tzucky care ne-au plimbat sârguincios prin pădure cu căruța.

Pădurea Letea este rezervație și traseele permise sunt doar cu căruța. De la ghidul local am aflat că este cea mai nordică pădure subtropicală și am văzut chiar și lianele specifice acestui tip de păduri. În sezonul ploios, pădurea este inundată de Dunăre și astfel poți găsi nisip și scoici prin stufăriș. Tot aici am văzut și stejarul de 500 de ani cu trunchiul atât de gros încât l-am cuprins cu brațele întinse 4 dintre noi. Din păcate, nu am reușit să surprindem caii sălbatici, însă ne-am bucurat de peisaj și de cei 2 căluți ai noștri.

stejar

Traseul nu putea să fie complet dacă nu mâncam și faimosul borș de pește, gătit după tradiția locului.

bors

Drumul de întoarcere s-a dovedit și mai dificil, după o masă copioasă și un soare copleșitor. Dar am izbândit și de data asta, doar cu o pană și niște febră musculară. La final, fiecare a fost mulțumit că nu a abandonat, că și-a împins limitele și că am reușit să terminăm traseul. Seara ne-a surprins în mod plăcut cu o eclipsă parțială de lună ce s-a văzut foarte bine cu ochiul liber.

eclipsa

În ultima zi ne-am propus să vedem răsăritul din șalupă așa că la ora 4:30 eram pe faleză așteptând căpitanul să ne îmbarce. Vântul bătea cu putere, norii se adunaseră ca o perdea și Dunărea era mai învolburată ca de obicei. Acest lucru ne-a speriat un pic, însă cu multă dibăcie, căpitanul ne-a adus pe insula păsărilor, după un slalom printre valuri și curenți. Peisajul a meritat din plin și ne-a lăsat imprimate în minte vederi cu libertatea Deltei.

final

Am plecat din Deltă și din Sulina cu o grămadă de lucruri frumoase și experiențe de neuitat. Ca în fiecare an, echipa Business Results reușește să mai atingă niște puncte, atât cardinale, cât și de valoare. Iar pentru voi, avem o singură recomandare:

Bucurați-vă de frumusețile țării noastre, vizitați-le și experimentați-le. Le veți găsi surprinzătoare!

Muzica: Mihai Toma – Beyond

Andra Duta
andra.duta@results.ro

Every now and then put a smile on your face!

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish