Tu cum îți protejezi parolele?

În ziua de azi mulți dintre noi avem multe conturi online pe diferite site-uri sau platforme la care ne logăm zilnic. Știu că foarte mulți avem datele de acces (email, parola) salvate în browser pentru a nu fi nevoiți să le introducem manual de fiecare dată când ne logăm, însă puțini știu că acest lucru nu este deloc sigur.

Am citit zilele trecute un articol din care am aflat că există viruși creați special să atace exact acea locație în care sunt salvate datele de acces din browser.

Recunosc că și eu am salvate aceste date în browser însă nu la toate conturile, ci doar la cele mai puțin importante sau care nu prezintă un pericol în cazul spargerii unuia dintre ele.

Pe lângă aceste aspecte, cel mai sigur ar fi să folosim parole diferite pentru conturi, astfel scăzând riscul unei scurgeri de informații. Dacă folosești o singură parolă peste tot și cineva reușește să descopere acea parolă, atunci pot apărea probleme serioase.

Și pentru că nu putem memora zeci de parole diferite, din fericire există câteva programe (Managere de parole) care pot fi de mare ajutor pentru protecția parolelor și nu numai. Eu, spre exemplu, având foarte multe conturi folosesc un astfel de program de mulți ani și sunt atât de încântat de el, încât îl recomand cu încredere tuturor. 

The computer forgot my password

Acest program se numește KeePass Password Safe ( https://keepass.info/index.html ) și este un manager de parole gratuit, ușor de utilizat și compatibil cu Windows, Linux și Mac OS X, Android, iPhone / iPad și alte dispozitive mobile. KeePass pune toate parolele într-o bază de date criptată și le blochează cu o parolă principală sau un fișier cheie. Astfel, trebuie să memorezi o singură parolă de bază sau să selectezi fișierul cheie pentru a debloca întreaga bază de date. Bazele de date sunt criptate folosind algoritmii de criptare cei mai buni și cei mai siguri cunoscuți în prezent, AES și Twofish.

KeePass are câteva opțiuni foarte utile, cum ar fi:

-          Algoritmul de criptare al bazei de date cu parole foarte puternic și sigur

-          Este portabil (nu necesită instalare), nu stochează nimic în sistem, nu creează chei de regiștri noi, nu creează fișiere de inițializare (INI) în directorul Windows și poate rula de pe un stick USB

-          O bază de date pentru parole, formată dintr-un singur fișier, ușor de transferat între computere

-          Posibilitatea de a exporta datele din fișierul de parole în formate ușor de accesat (CSV, HTML, XLS)

-          Metode multiple de parolare a bazei (parolă, parolă și fisier sau user de windows)

-          Are încorporat un generator de parole foarte puternice

-          Și preferata mea, funcția de auto-tastare a datelor de logare prin apăsarea tastelor (CTRL + ALT + A)

Dacă nu te-am convins, iată aici și o listă cu premiile obținute de acest program:

https://keepass.info/ratings.html

Hint: Pentru a putea accesa baza de parole pe mai multe dispozitive eu am pus fișierul cu parole într-un mediu de stocare cloud, astfel pot accesa fișierul de acasă, de la birou și de pe telefon.

V-am pregătit și un tutorial video cu pașii de urmat pentru instalare si utilizare.

 

!!! FOARTE IMPORTAT SĂ MEMORAȚI SAU SĂ NOTAȚI PAROLA PRINCIPALĂ A BAZEI PENTRU CĂ ALTFEL NU VEȚI MAI PUTEA ACCESA BAZA DE PAROLE !!!

Bogdan Martin
bogdan.martin@results.ro

Pasionat de bicicleta, gadget-uri si articole despre software.

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish