„În călătoria noastră de a conecta lumea…”

…aşa începe un mesaj postat zilele trecute de Mark Zuckerberg, prin care anunţa comunităţii Facebook direcţia în care vor vira în perioada următoare.

Ceea ce îşi propun este de a nu mai acorda o atât de mare atenţie relaţiilor care se stabilesc între utilizatori, ci de a muta focusul către stimularea construirii de comunităţi, considerând că cel mai important lucru pe care Facebook îl poate face este de a dezvolta infrastructura socială pentru a oferi oamenilor puterea de a construi o comunitate globală, care să acţioneze  pentru noi toți.

Următorul nivel va însemna focus pe suport în construirea de comunităţi care să sprijine instituţiile tradiţionale, siguranţă, informare, implicare civică, globalizarea valorilor.

Desigur că pentru a putea crea mediul propice acestor schimbări vor trebui să rezolve multe din neajunsurile actuale ale platformei: valoarea/calitatea comunităţilor/grupurilor, alertele de pericol, urmărirea şi identificarea ştirilor false sau denaturate, a click-bate-urilor, identificarea eficientă a conţinutului neadecvat, crearea de instrumente pentru implicare civică, modul de afişare al informaţiilor astfel încât să micşoreze impactul bulelor informaţionale.

Partea bună este că cineva ne spune că ştie, conştientizează, înţelege nevoia şi va face ceva pentru a rezolva cele mai importante puncte slabe ale paltformei.

Partea tristă ar fi dacă toate aceste declaraţii de contribuţie la a construi o lume mai bună ar fi doar ambalajul care îmbracă mesajul că platforma îşi asumă că a ajuns în punctul în care este nevoie să schimbe/rezolve semnificativ aspectele de mai sus.

Va reuşi oare Facebook să schimbe lumea? Să o facă mai bună, mai frumoasă, mai focusată pe valori, mai implicată? Mi se pare un obiectiv idealist, dar cred că va reuşi cel puţin să deschidă perspective, să ofere opţiuni, să aducă laolaltă oameni cu aceleaşi crezuri, nevoi şi preocupări, să sădească o sămânţă care în timp s-ar putea transforma într-un pom roditor.

 

facebook

Elisabeta Groșanu
elisabeta.grosanu@results.ro

Since 2009 I explore the online world @Business Results - my favorite playground !

Nu a comentat nimeni la acest articol.

Spune-ți părerea:

RomaniaEnglish